Promotion for Give Me Your Soul...Please album & Sonic Train Studio 2008

Andy La Rocque of King Diamond Interview February 13th 2008,Sonic Train Studio,Varberg,Sweden


Grattis till Grammy Nomineringen för Best Metal Performance för King Diamond låten Never Ending Hill ifrån förra årets platta Give Me Your Soul… Please.

Ja tack men det blev inte så mycket mer. Tyvärr då, men det är ju första gången vi kommer så långt. Så det är ju skitkul och vi har fått en otrolig uppmärksamhet. Det är inte många svenskar som blivit nominerade Yngwie Malmsteen & At The Gates vet jag och In Flames också säkert.

Tyvärr så vann Slayer. Hade du valt Slayer av de andra nominerade: As I Lay Dying, Machine Head och Shadows Fall.

Ja det hade jag gjort.


Hur mår King Diamond?

Han mår bättre. Han åkte ju diskbråk när vi mixade senaste plattan då han satt i fel ställning i princip i 3 veckor. Han vill inte göra en operation och det vill inte läkarna heller så länge han sakta blir bättre. Så tyvärr blev det ju ingen Europa turné i höstas och ingen USA turné nu i början av 2008.

Hur ser turné planerna ut för 2008?

Vi hoppas att kunna göra Europa till hösten och USA i början av nästa år. Ungefär samma ställen/datum som vi skulle ha haft 07/08 blir istället 08/09.

Scen bygget för kommande turnén?
Än så länge bara lite små sketcher och idéer men det blir en helt nytt scen bygge mot förra turnén. Vissa grejer har varit med ett tag nu så det är dags för något helt nytt.

Setlistan?
Ingen aning än, man lyssnar på fansen och går in på hemsidor och ser lite grann vad dom vill höra. Och ofta är det klassikerna som Halloween och Sleepless Nights mm. Så det blir 7,8-10 klassiker som fansen vill höra och sen lite annat och 4-5 ifrån senaste plattan.

Vilken låt ifrån Give Me Your Soul…Please ser du mest framemot att lira live?
Jag tycker att Never Ending Hill är rätt skön. Men det finns många som ska bli spännande att spela live.

Planer för live dvd?
Ja det har det varit snack om i många år men jag har ingen aning.

Promo videos? Är The Family Ghost, Sleepless Nights och Welcome Home de enda King Diamond gjort?
Vi har även gjort en video för Give Me Your Soul… Please men när den kommer att börja visas det vet jag inte. Vi håller även på med en dvd med massor av live grejer ifrån olika turnéer bland annat ifrån Them och Conspiracy. Alla promo videorna kommer nog även vara med på den.

"Trender"
Cover album? (Aktuellt?)
Nej det tror jag inte. Kanske någon låt typ som Mercyful Fate gjorde The Ripper till en Judas Priest tribute platta för ett par år sedan. Vi har något eget och jag tror man kan tappa det om man gör en hel cover platta.

Lira hela album rakt igenom live:
Vi har gjort det nästan men jag tycker att man tappar lite när man kör en hel platta och det finns bättre låtar att lira så man håller showen uppe.

Paket turnéer: (Ihop med vilka?)
Ja absolut. Slayer, Megadeth, Metallica. I stort sett vad som helst. Ett coolt band med coola medlemmar som man har kul med. Vi har lirat ihop med band som Candlemass, Savatage, Megadeth och Motörhead. Och det har varit jävligt kul. Att lira förband i typ 40-50 minuter är inget jag har något problem med.

Reunion av band/medlemmar tillbaka: Hade det varit intressant att göra i King Diamond?
Inte just nu i alla fall, det funkar så bra med den sättningen vi har nu.(Har varit samma sättning sedan 2002)

Melodifestivalen:
Jo det hade varit något med King Diamond och Christer Sjögren :)
Som låtskrivare?
Jag skriver ju inte riktigt i den stilen alltså. Dom hade nog fått ställa upp rejält med upp och ner vända kors isåfall :)
Snowy Shaw och Mikkey Dee redan varit med:
Ja trummisar båda två :). Nej jag kommer inte ställa om inte någon säger till mej att du får en miljon om du skriver en låt..

Finns det mycket outgivet matrial med King Diamond?
Nej det gör det inte. Allting är släppt.

2010 är det 25 år sedan starten. Några planer?
Åh fan ja det är det. Kom som en överraskning nästan. Ingen aning, men något kul kommer vi att hitta på.

Har arbetet redan börjat med nästa album?
Nej, inte än.

Favorit gitarrister?
Randy Rhoads, Jake E. Lee, Michael Schenker, Ronni Le Tekro.

Vilket är favorit albumet med King Diamond?
Det skiftar. Det är inte så att det alltid är samma. Men Abigail och Conspiracy är bra rakt igenom och den senaste plattan tycker jag är jävligt cool.
Man ser det på ett annat sett nu. Innan spelade man bara gitarr och nu som producent så lyssnar man på ett annat sett. Så Abigail, Conspiracy och Give Me Your Soul…Please.

Vilken är den bästa King Diamond turnén hittills?
Alla, dom har varit roliga alla. Den största produktionen hade vi 89/90 på Conspiracy turnén. Vi hade 2 långtradare, 2 bussar och över 15 crewman. Det var stort och en häftig turné som vi tyvärr inte fick komma till Sverige med.

Något i karriären du ångrar? Tackat nej till något band?
Ångrar ingenting. Är nöjd med mina beslut och var jag har hamnat. Tackade nej till en audition för Megadeth. Men inget jag ångrar. Hade bott i L.A. ett tag och kände jag bara ville hem till Göteborg.

Sonic Train Studios:

Sandalinas: Fly To The Sun.
Har fått kanon recensioner överallt. Sämsta betyget ska visst vara 7/10 så dom är hel nöjda.
Inspelningen är gjord ca hälften Los Angered/ Sonic Train Studio. Dom spelade in en video på Varbergsfästning. Michael Schenker skulle ha gästat men han varit inte i alla bästa formen just då. Det var synd.

Vilka lirar in i Sonic Train Studios just nu och vilka kommer?
Imagika, Tears of Glory, Griffin, Falconer mm och Snowy Shaw kommer hit med ett glam projekt snart. Det är fullt upp.

Några planer på ett solo album?
Vill inte göra en solo platta. Jag gillar när det är ett band. Jag har ett nytt projekt X-World 5 med Magnus Rosén (Hammerfall), Nils K Rue (Pagan's Mind), Reeves Gabrels (David Bowie) och Big Swede. Hoppas att plattan kommer i april/maj och det kanske blir några spelningar under sommaren.

King Diamond på Varbergsfästning?
Ja varför inte :). Det hade varit coolt.

Stort Tack till Andy La Rocque för besöket.

Interview by Andy Flash for Artrock webzine.

 

King Diamond
http://www.covenworldwide.org/

Sonic Train Studios
http://www.sonictrainstudios.com/

X-World 5
http://www.x-world5.com/